Submenu  
 

Logo Sociale relaties

Een relatie in evolutie


Bij het ouder worden is de relatie met de partner belangrijk. Partners steunen elkaar, verlenen zorg bij (lichamelijke) problemen en zijn belangrijk voor de dagelijkse sociale interactie. Langetermijnrelaties en huwelijksverjaardagen van 50, 60 jaar en langer zijn niet ongewoon. De partners hebben dan ook een gedeeld levensverhaal en vormen, na zo lang samen te zijn, vaak een eenheid.
Om je langetermijnrelatie te onderhouden is het belangrijk om met elkaar te praten over verwachtingen en plannen. Ook worden die verwachtingen en plannen best op elkaar afgestemd, zelfs al lukt dat niet altijd.

Wanneer we ouder worden, treden veranderingen op. Doelen vallen weg: de kinderen verlaten het huis, de professionele activiteit loopt ten einde, … Dat is het moment waarop partners meer tijd samen kunnen doorbrengen. Na vele jaren samenwonen heeft ieder zijn gewoontes opgebouwd. De confrontatie met elkaar en de veranderende situatie kunnen die routine aan het licht brengen en irritatie opwekken.
Om een relatie nieuw leven in te blazen, moeten de vaste patronen en moeilijkheden besproken en aangepakt worden. Nieuwe afspraken moeten rekening houden met wat voor jou, maar ook met wat voor je partner, belangrijk is. Je kunt beiden, zowel samen als apart, nieuwe rollen opnemen in de maatschappij (vb. vrijwilligerswerk). Heb aandacht voor elkaar als individu en waardeer elkaar. Zo blijft de relatie vernieuwend en de moeite waard om in te investeren.

Het niet meer hebben van een partner door overlijden of door een scheiding, kan een invloed hebben op je sociaal leven. Tevens kan een ernstige ziekte van je partner de relatie veranderen. Voor wie alleen is en een nieuwe relatie niet aandurft, is het nog anders. Na de pensionering kan het alleen zijn confronterend zijn. Het kan helpen om hierover te praten met een vertrouwenspersoon.
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring