Submenu  
 

Logo Welzijn, Gezondheid en Zorg

Hospitalisatieverzekering


Je bent in België wettelijk verplicht om je aan te sluiten bij een ziekenfonds voor jouw ziekteverzekering. De ziekteverzekering dekt jammer genoeg niet de volledige medische kosten waardoor die hoog kunnen oplopen.
Een hospitalisatieverzekering is een niet-verplichte aanvulling op de gewone ziekteverzekering en dekt hospitalisatiekosten die niet door de ziekteverzekering worden terugbetaald.

Een ziekenhuisverblijf kost heel wat geld, zeker als je een eenpersoonskamer wil. Daarnaast kunnen de honoraria van de artsen, de kostprijs van de medicijnen, de extra medische kosten en het gebruik van medisch materiaal en de kosten van de voor- en nabehandeling hoog oplopen. De hospitalisatieverzekering neemt die kosten geheel of gedeeltelijk op zich.

Hoeveel je moet betalen voor de hospitalisatieverzekering is van diverse factoren afhankelijk. In de eerste plaats stijgt de premie van de verzekering als je ouder wordt. Hoe ouder je bent, hoe meer je moet betalen. Maar ook hoe later je aansluit, hoe duurder de verzekering wordt. Daarnaast wordt de verzekering duurder naargelang van wat in de verzekering is inbegrepen. Hoe meer is inbegrepen, hoe hoger de verzekeringspremie.

Hou er vroeg genoeg rekening mee dat een hospitalisatieverzekering die je via de werkgever hebt afgesloten, mogelijk vervalt als je met pensioen gaat. Je kan de verzekering op individuele basis voortzetten, maar hier zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Je kan een hospitalisatieverzekering afsluiten bij een ziekenfonds of bij een verzekeringsmaatschappij. De premie van een hospitalisatieverzekering is afhankelijk van de aanbieder. Doordat er een aantal verschillen binnen de waarborgen van de hospitalisatieverzekering zijn, zijn er dus ook verschillen in de prijs.

Het is erg belangrijk dat je eerst goed vergelijkt voor je definitief beslist.

Enkele aandachtspunten zijn:
  • Heb je een vrije keuze van ziekenhuis, geneesheer-specialist (geconventioneerd of niet-geconventioneerd) en type kamer?
  • Welke behandelingen voor zware ziektes worden terugbetaald?
  • Worden er kosten vóór en na een ziekenhuisopname terugbetaald?
  • Moet je een franchise betalen?

Meer info: ziekenfondsen en verzekeringsmaatschappijen
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring