Submenu  
 

Welzijn, gezondheid en zorgMond- en tandverzorging


Mond- en tandverzorging dient vroeg in het leven te starten en moet gans het leven verdergezet worden teneinde tandverlies te voorkomen. Ook een kunstgebit vereist preventie.

Belang van tandverzorging
Aanleren hoe men tanden poetst start best bij jonge kinderen, met het melkgebit. Door regelmatig te poetsen (ideaal na elke maaltijd, in elk geval ’s avonds voor het slapengaan en zo mogelijk na het ontbijt), vermijd je het ontstaan van cariës (aantasting van het tandglazuur) en van peridontitis (aantasting van de tandwortel). Een goede en regelmatige tandzorg blijft gedurende het leven noodzakelijk. Tijdens het jaarlijks bezoek aan de tandarts zal een beschermende behandeling gegeven worden; daarenboven kunnen eventuele problemen vroeg aangepakt worden.

Het kunstgebit
Een kunstgebit vereist bijzondere aandacht. Het dient ook gepoetst te worden en wordt best met speciale vloeistoffen behandeld om het zuiver en hygiënisch te houden. Je tandarts en apotheker kunnen hiervoor de juiste richtlijnen geven.

Kaakbeenderen zonder tanden gaan zich aanpassen en daardoor van vorm veranderen. Dit is een traag proces, dat vele jaren kan duren. Daardoor veranderen de tandranden en het gehemelte voortdurend. Dit leidt ertoe dat het kunstgebit niet meer aangepast is. Het kunstgebit kleeft immers aan het slijmvlies door het vacuüm dat ontstaat wanneer slijmvlies en gebit perfect op elkaar passen. In de eerste jaren dient daarom het gebit voortdurend bijgesteld te worden.

Een gezond gebit of een goed passend kunstgebit voorkomen problemen bij het eten, wat zijn weerslag heeft op de voedselconsumptie en de zin in een gezond en gevarieerd menu. Moeilijkheden met de tanden kunnen leiden tot een meer eenzijdige voeding, de keuze voor voedsel dat weinig gekauwd moet worden, maag- en darmproblemen, en de gevreesde ondervoeding.

Meer info: Vlaamse overheid - mondzorgbeleid


Laatst aangepast op 29-11-2017