Submenu  
 

Logo Welzijn, Gezondheid en Zorg

Kankerscreening


De frequentie van kanker stijgt met de leeftijd. Voor de meeste vormen van kanker is preventie mogelijk. Ook de vroegtijdige opsporing is belangrijk omdat de meeste kankers in een vroeg stadium gemakkelijker en succesvoller te behandelen zijn.

Kankers ontstaan doorgaans traag en hebben een sluipend begin. Het is belangrijk te weten dat veel kankers (bijvoorbeeld borst, dikke darm, huid, baarmoederhals, …) een voorstadium hebben, dat reeds jaren aanwezig kan zijn voordat het zich omvormt tot kanker. Het letsel wegnemen in dit voorstadium betekent een volledige genezing. Eens een kanker tot stand komt, kan die zich uiten via vage, aspecifieke symptomen, zoals moeheid, zwakte en vermagering.

Voor een luisterend oor of deskundig advies of informatie over de juridische, medische, psychologische en sociale aspecten van kanker kan je terecht bij de kankerlijn op het nummer 0800 35 445 (gratis).

Meer info:

Borstkanker


Borstkanker is de meest frequente kanker bij de vrouw. Het risico neemt met de leeftijd toe. Vroegtijdige opsporing is de sleutel tot een succesvolle behandeling. Zelf de borst onderzoeken blijft een goede methode, en wordt best aangevuld met een tweejaarlijkse mammografie.

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Borstkanker voorziet een tweejaarlijkse terugbetaling voor een screening, die echter beperkt is tot vrouwen in de leeftijdscategorie van 50 tot 69 jaar. Boven de leeftijd van 69 jaar blijft de frequentie van borstkanker echter toenemen; de aard van de ziekte en de behandeling zijn bij de oudere vrouw niet verschillend. Daarom blijft het regelmatig onderzoek ook boven de 69 jaar nodig. De huisarts kan je hierbij helpen.

Zwaarlijvigheid, roken, en verzadigde vetten in de voeding worden gezien als factoren die het ontstaan van borstkanker in de hand kunnen werken.

Prostaatkanker


Prostaatkanker is de meest frequente kanker bij de man. Gelukkig is het verloop vaak traag en niet steeds erg agressief. Vroegtijdige opsporing is mogelijk en aangewezen vanaf de leeftijd van 50 jaar. Een goede methode is het rectaal onderzoek (via de anus kan de arts de prostaat betasten). Opsporen via een bloedtest (PSA-bepaling) geeft niet steeds betrouwbare resultaten.

Veel verzadigde vetten in de voeding zou het ontstaan van prostaatkanker in de hand kunnen werken.

Dikkedarmkanker (colonkanker)


Kanker van de dikke darm is frequent zowel bij vrouwen als mannen en de frequentie neemt toe met de leeftijd. Er bestaat geen echt bevredigende vroegtijdige opsporing.

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker geeft mannen en vrouwen van 51 tot en met 74 jaar de kans om elke twee jaar een stoelgangtest te doen. Je neemt thuis zelf een staal van je stoelgang. Het onderzoek van het staal in het labo is gratis. Vanaf 2020 worden ook 50-jarigen uitgenodigd.

Vroegtijdige opsporing van dikkedarmkanker verhoogt de kans op genezing. De behandeling is minder zwaar en je herstelt ook sneller.

Veel verzadigde vetten in de voeding, veel rood vlees, roken, weinig plantaardige producten, en frequent gebruik van aangebrand voedsel werken het ontstaan van colonkanker in de hand.

Baarmoederhalskanker


Baarmoederhalskanker was vroeger erg frequent. Dankzij het wijdverspreide preventief onderzoek (uitstrijkje) komt de gevorderde kanker nu nog slechts zelden voor. De kanker wordt veroorzaakt door het HPV-virus, dat overgedragen wordt bij seksueel contact. Je huisarts of gynaecoloog zal je helpen uit te maken of uitstrijkjes nog nuttig zijn.

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker geeft vrouwen van 25 tot en met 64 jaar de kans om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog.

Longkanker


Longkanker is frequent maar moeilijk vroegtijdig op te sporen. Aanslepende hoest en het ophoesten van (streepjes) bloed zijn alarmtekens. Longkanker wordt voornamelijk gezien bij rokers. Ook passief roken (bijvoorbeeld medebewoners) geeft een verhoogd risico.

Huidkanker


Huidkanker is zeer frequent en neemt toe met de leeftijd. Deze kanker komt voornamelijk voor op de onbedekte delen van de huid, die in de loop van het leven voortdurend aan zonlicht blootgesteld zijn. Een beginnende huidkanker doet zich voor als een traag groeiend knobbeltje of een zweertje dat niet geneest. Het is gemakkelijk om dit bij zichzelf of bij anderen op te sporen. Vroeg gediagnosticeerde huidkanker kan eenvoudig weggenomen worden.

Huidkanker ontstaat meestal onder invloed van het UV-licht. Langdurig zonnen (met verbranding tot gevolg) of gebruik van zonnebanken zijn absoluut af te raden. Mensen met een donkere huid zijn van nature beter beschermd, maar mensen met een blanke huid gebruiken best een crème met een goede UV-filter als ze zich blootstellen aan de zon.
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring