Submenu  
 

Logo Welzijn, Gezondheid en Zorg

Zon, hitte, en ozon


Langdurig zonnen (met verbranding tot gevolg) of gebruik van zonnebanken zijn absoluut af te raden, daar dit DNA beschadiging veroorzaakt, wat leidt tot mutaties die de basis van kanker vormen. Mensen met een donkere huid zijn van nature beter beschermd, maar mensen met een blanke huid gebruiken best een crème met een goede UV-filter als ze zich blootstellen aan de zon. UV-licht is ook een factor die bijdraagt tot cataractvorming.

Vitamine D aanmaak


Een verstandige blootstelling aan zonlicht (een 15-tal minuten, niet aan hevig brandende zon) is nuttig, voor de aanmaak van vitamine D in de huid. Bij ouderen werkt dit mechanisme niet meer optimaal, zodat er vaak tekorten aan vitamine D ontstaan. Vitamine D is essentieel voor de opname van Calcium en belangrijk voor gezonde botten. Hiervoor wordt dan best een supplement gebruikt.

Hittegolf


Langdurige hitte wordt door ouderen slecht verdragen. Ze kunnen minder zweten waardoor ze de hitte niet goed verwerken. Zij hebben ook minder dorstgevoel, waardoor ze het vochtverlies niet gaan compenseren en vlug uitdrogingsverschijnselen vertonen (onwel zijn, sufheid, zwakte, duizeligheid, …), Tijdens hitteperiodes dient extra gedronken te worden (1 tot 2 liter per dag), afhankelijk van de temperatuur in de verblijfplaats.

Tijdens grote hitte, met veel zonlicht, komt er veel ozon in de lucht. Voornamelijk in steden. Ozon is irriterend voor de luchtwegen, zodat de ademhaling dan best rustig blijft. Inspanningen zijn dan te vermijden.

Meer info:
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring