Submenu  
 

Welzijn, gezondheid en zorgKanker


De frequentie van kanker stijgt met de leeftijd. Voor de meeste vormen van kanker is preventie mogelijk. Ook de vroegtijdige opsporing is belangrijk omdat de meeste kankers in een vroeg stadium gemakkelijker en succesvoller te behandelen zijn.

Kankers ontstaan doorgaans traag en hebben een sluipend begin. Het is belangrijk te weten dat veel kankers (bijvoorbeeld borst, dikke darm, huid, baarmoederhals, ...) een voorstadium hebben, dat reeds jaren aanwezig kan zijn voordat het zich omvormt tot kanker. Het letsel wegnemen in dit voorstadium betekent een volledige genezing. Eens een kanker tot stand komt, kan die zich uiten via vage, aspecifieke symptomen, zoals moeheid, zwakte en vermagering.

Voor een luisterend oor of deskundig advies of informatie over de juridische, medische, psychologische en sociale aspecten van kanker kan je terecht bij de kankerlijn op het nummer 0800 35 445 (gratis).

Meer info:
Borstkanker
Borstkanker is de meest frequente kanker bij de vrouw. Het risico neemt met de leeftijd toe. Vroegtijdige opsporing is de sleutel tot een succesvolle behandeling. Zelf de borst onderzoeken blijft een goede methode, en wordt best aangevuld met een tweejaarlijkse mammografie.

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Borstkanker voorziet een tweejaarlijkse terugbetaling voor een screening, die echter beperkt is tot vrouwen in de leeftijdscategorie van 50 tot 69 jaar. Boven de leeftijd van 69 jaar blijft de frequentie van borstkanker echter toenemen; de aard van de ziekte en de behandeling zijn bij de oudere vrouw niet verschillend. Daarom blijft het regelmatig onderzoek ook boven de 69 jaar nodig. De huisarts kan je hierbij helpen.

Zwaarlijvigheid, roken, en verzadigde vetten in de voeding worden gezien als factoren die het ontstaan van borstkanker in de hand kunnen werken.

Meer info: Stichting tegen Kanker - Borstkanker

Prostaatkanker
Prostaatkanker is de meest frequente kanker bij de man. Gelukkig is het verloop vaak traag en niet steeds erg agressief. Vroegtijdige opsporing is mogelijk en aangewezen vanaf de leeftijd van 50 jaar. Een goede methode is het rectaal onderzoek (via de anus kan de arts de prostaat betasten). Opsporen via een bloedtest (PSA-bepaling) geeft niet steeds betrouwbare resultaten.

Veel verzadigde vetten in de voeding zou het ontstaan van prostaatkanker in de hand kunnen werken.

Meer info: Stichting tegen Kanker - Prostaatkanker

Dikkedarmkanker (colonkanker)
Kanker van de dikke darm is frequent zowel bij vrouwen als mannen en de frequentie neemt toe met de leeftijd. Er bestaat geen echt bevredigende vroegtijdige opsporing. Vanaf de leeftijd van 50 jaar wordt het jaarlijks opsporen van (onzichtbaar) bloedverlies in de stoelgang aangeraden. Het is echter vrij omslachtig en geeft veel valse resultaten. Er kan ook een tweejaarlijkse colonoscopie (onderzoek van de dikke darm met een colonoscoop die, na utgebreide lavementen, via de anus ingebracht wordt). Een jaarlijks rectaal onderzoek (via de anus kan de arts het onderste deel van de dikke darm betasten) laat toe om de laagst gelegen kankers vroegtijdig te vinden. Vermits deze het moeilijkst te behandelen zijn, is dit onderzoek zeker aan te raden. Spreek erover met uw huisarts.

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker voorziet een tweejaarlijkse terugbetaling voor 55-plussers om zich op dikkedarmkanker te laten testen.

Veel verzadigde vetten in de voeding, veel rood vlees, roken, weinig plantaardige producten, en frequent gebruik van aangebrand voedsel werken het ontstaan van colonkanker in de hand.

Meer info: Stichting tegen Kanker - Dikkedarmkanker

Baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker was vroeger erg frequent. Dankzij het wijdverspreide preventief onderzoek (uitstrijkje) komt de gevorderde kanker nu nog slechts zelden voor. De kanker wordt veroorzaakt door het HPV-virus, dat overgedragen wordt bij seksueel contact. Je huisarts of gynaecoloog zal je helpen uit te maken of uitstrijkjes nog nuttig zijn.

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker geeft vrouwen van 25 tot en met 64 jaar de kans om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog.

Meer info: Stichting tegen Kanker - Baarmoederhalskanker

Longkanker
Longkanker is frequent maar moeilijk vroegtijdig op te sporen. Aanslepende hoest en het ophoesten van (streepjes) bloed zijn alarmtekens. Longkanker wordt voornamelijk gezien bij rokers. Ook passief roken (bijvoorbeeld medebewoners) geeft een verhoogd risico.

Meer info: Stichting tegen Kanker - Longkanker

Huidkanker
Huidkanker is zeer frequent en neemt toe met de leeftijd. Deze kanker komt voornamelijk voor op de onbedekte delen van de huid, die in de loop van het leven voortdurend aan zonlicht blootgesteld zijn. Een beginnende huidkanker doet zich voor als een traag groeiend knobbeltje of een zweertje dat niet geneest. Het is gemakkelijk om dit bij zichzelf of bij anderen op te sporen. Vroeg gediagnosticeerde huidkanker kan eenvoudig weggenomen worden.

Huidkanker ontstaat meestal onder invloed van het UV-licht. Langdurig zonnen (met verbranding tot gevolg) of gebruik van zonnebanken zijn absoluut af te raden. Mensen met een donkere huid zijn van nature beter beschermd, maar mensen met een blanke huid gebruiken best een crème met een goede UV-filter als ze zich blootstellen aan de zon.

Meer info: Stichting tegen Kanker - Huidkanker


Laatst aangepast op 29-11-2017