Submenu  
 

Welzijn, gezondheid en zorgVallen


Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans om te vallen. Vallen kan vervelende gevolgen hebben. Met wat geluk hou je er alleen een schaafwonde of een blauwe plek aan over, maar vaak zijn de gevolgen ernstiger zoals een heupfractuur, ziekenhuisopname, vermindering van de zelfstandigheid, een verhuis naar een woonzorgcentrum, ... Daarom kan het belang van preventie niet genoeg benadrukt worden.

De kans op vallen kan je gemakkelijk zelf verkleinen door kleine aanpassingen in je woning en aandacht voor je conditie en gewoontes.

  • Aan lichaamsbeweging doen, is de beste remedie om valpartijen te voorkomen.
  • Daarnaast is het dragen van stevig en gesloten schoeisel belangrijk, want voetproblemen en het dragen van onaangepaste schoenen of pantoffels verhogen het risico op vallen.
  • Ook sommige geneesmiddelen, zoals kalmeer- of slaappillen verhogen het risico. Het gebruik van geneesmiddelen bespreek je best met de huisarts.
  • Ook de woning en de omgeving er rond kan een stuk veiliger gemaakt worden door enkele kleine aanpassingen. Zorg in de eerste plaats voor een goede verlichting en haal losliggende tapijten weg. Ook drempels, losliggende kabels, klemmende deuren en obstakels kunnen de oorzaak zijn van een val. Bovendien kan het handig zijn om hier en daar stevige handgrepen te plaatsen, bijvoorbeeld aan de (kelder)trap, in het toilet, ...

Meer info:


Laatst aangepast op 29-11-2017