Submenu  
 

Logo Welzijn, Gezondheid en Zorg

Apotheker


De apotheker helpt je bij alle aspecten van geneesmiddelen. Dit begint bij hulp bij terugbetaling. Ook voor het correct gebruik van geneesmiddelen en het bewaren ervan kan de apotheker raad geven. Het is belangrijk dat de apotheker op de hoogte is van al de geneesmiddelen die je gebruikt; dit laat toe om onderlinge tegenwerking tussen de geneesmiddelen op het spoor te komen. Daarom is het aan te raden om steeds bij dezelfde apotheker te gaan.

Aanschaffen van geneesmiddelen via internet wordt afgeraden. Veel van deze geneesmiddelen zijn onvoldoende gecontroleerd en ook fraude is niet ondenkbaar.

Let ook op met het aanschaffen van 'kruidengeneesmiddelen'. De controle hierop is beperkt en de samenstelling is vaak onzeker. Bespreek dit gebruik steeds met je huisarts.

Als de huisarts je medicijnen voorgeschreven heeft waarvoor een generisch geneesmiddel bestaat (een generisch geneesmiddel is de exacte kopie van een origineel geneesmiddel waarvan het patent vervallen is en dus goedkoper), kan de apotheker je dat alternatief voorstellen of kan je dit vragen.

Je kan bij de apotheker terecht om hulpmiddelen (zoals bijvoorbeeld een aërosoltoestel) te huren of te kopen.

Huisapotheker voor patiënten met een chronische aandoening - Gedeeld farmaceutisch dossier


Patiënten met een chronische aandoening kunnen een huisapotheker kiezen. Die begeleidt hen bij hun medicatiegebruik door persoonlijk advies te geven en een medicatieschema bij te houden van alle medicatie die ze gebruiken. De patiënt betaalt niets voor deze dienstverlening.

De huisapotheker:
  • heeft een volledig zicht op je medicatie.
  • stelt een medicatieschema voor jou op.
  • past bij iedere wijziging je medicatieschema aan.
  • garandeert jou een persoonlijke begeleiding.
  • werkt samen met je huisarts en andere zorgverstrekkers.
  • treedt op als contactpersoon voor alle informatie over je medicatie.

Je kan steeds veranderen van huisapotheker en om in het even welke apotheek je medicatie blijven halen. Je kan de overeenkomst met je thuisapotheker steeds beëindigen.

Meer info:
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring