Submenu  
 

Logo Wonen

Sociaal verhuurkantoor


Een sociaal verhuurkantoor (SVK) huurt kwaliteitsvolle woningen en appartementen op de private huurmarkt om ze vervolgens als sociale woning te verhuren aan mensen met een laag inkomen. Bijzondere aandacht gaat naar de begeleiding van de huurder.

Door zelf private woningen te huren en die opnieuw te verhuren, vormt het sociaal verhuurkantoor de verbinding tussen de private eigenaar en de sociale huurder. De eigenaar krijgt de nodige garanties: zo is de eigenaar zeker dat hij maandelijks huur ontvangt en dat de woning onderhouden wordt (lees ook: verhuren via een sociaal verhuurkantoor); de huurder krijgt een betaalbare en kwaliteitsvolle woning.

Huren van een sociaal verhuurkantoor


Als je een woning huurt van een sociaal verhuurkantoor dan kan je ook in aanmerking komen voor de Vlaamse huursubsidie.
Net als Vlaanderen heeft ook het Brusselse Gewest zijn sociale verhuurkantoren. Ieder kantoor heeft zijn eigen voorwaarden.

Meer info:


Verhuren aan een sociaal verhuurkantoor


Je hebt een huis, appartement of studio die je kan verhuren? Dan kan je zorgeloos verhuren aan een sociaal verhuurkantoor. Het sociaal verhuurkantoor wordt dan huurder en verhuurt de woning op zijn beurt aan iemand met een laag inkomen.

Een sociaal verhuurkantoor biedt verschillende voordelen aan een eigenaar. Je ontvangt negen jaar lang elke maand huur, ongeacht of de onderhuurder betaalt of de woning leegstaat. Je hebt ook recht op belastingvermindering en vermijdt het risico op gerechtelijke procedures. Wil je de woning eerst renoveren voor ze aan een sociaal verhuurkantoor te verhuren, dan kan je verschillende premies en tegemoetkomingen krijgen.

In ruil vraagt het sociaal verhuurkantoor een faire huurprijs, een kwalitatieve woning (met conformiteitsattest) en een huurcontract van negen jaar.

Meer info: Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen – verhuren aan een sociaal verhuurkantoor
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring