Submenu  
 

Logo Sociale relaties

Intimiteit en seksualiteit


Enkele decennia geleden werd algemeen aangenomen dat de passie, en daarmee ook het seksuele leven of de fysieke intimiteit, na verloop van tijd verdwijnt. Ondertussen weten we dat in vele partnerrelaties tot op hoge leeftijd een verlangen naar seksueel contact blijft bestaan.

Seksuele verschillen


Zoals in elke relatie zijn er ook in relaties op latere leeftijd weleens verschillen tussen de seksuele behoeften en noden van beide partners. Daarom blijft het een uitdaging om tot een compromis te komen waarin beide partners zich veilig, gerespecteerd en tevreden voelen. Echt 'houden van' gaat immers verder dan pure chemische reacties, ook al zijn lust, passie, uitstraling en erotiek belangrijk in een liefdesrelatie. Ook op rijpere leeftijd. Het is een kwestie van graag bij elkaar zijn, elkaar graag voelen, elkaar graag ruiken, elkaar graag aanraken, graag met elkaar praten, graag met elkaar spelen, ... Het heeft ook te maken met respect voor elkaar en de mogelijkheid om een autonoom leven uit te bouwen naast de verbondenheid die de partners met elkaar hebben.
Er zijn verschillen aangaande seks en intimiteit. Mannen hebben veeleer de hele relatie lang behoefte aan seks. Seks is voor de meesten onder hen belangrijker dan voor vrouwen. Het is voor mannen ook meer een doel op zich. Voor vrouwen lijkt het soms meer een middel om een aantal andere behoeften te bevredigen, zoals de behoefte aan tederheid, aandacht en contact. Vooral vrouwen geven aan dat ze wel eens met hun partner vrijen als ze daar eigenlijk geen zin in hebben.

Seksuele problemen


De meest voorkomende seksuele praktijken bij ouderen zijn: knuffelen, strelen onder of boven de kleren, vaginale seks, geslachtsdelen aanraken en naakt bij elkaar liggen. Bij zowel de mannen als bij de vrouwen wordt minder manuele stimulatie gerapporteerd naarmate mensen ouder worden. Ook kunnen we stellen dat, ondanks het feit dat seks en intimiteit op latere leeftijd belangrijk zijn, toch gemiddeld de helft van de 50-plussers kampt met tenminste één seksueel probleem. Bij ouderwordende vrouwen zijn de meest voorkomende problemen: lubricatie- (‘nat worden’) en fysieke opwindingsstoornissen. Bij de ouderwordende daarentegen, gaat het vooral over erectiestoornissen.

Seksuele inactiviteit


Tenslotte ligt de seksuele inactiviteit relatief hoog bij ouderen. De redenen die vrouwen voor hun seksuele inactiviteit opgeven, zijn: geen behoefte (meer) aan seks of een partner die is overleden. Mannen geven andere redenen op, zoals fysieke gezondheidsredenen of seksuele problemen.

Wie vragen heeft over zijn of haar seksualiteitsbeleving kan te rade gaan bij een huisarts, een gynaecoloog of een uroloog.

Een aantal organisaties kunnen een antwoord geven op je vragen:
Mensen die nood hebben aan psycho-seksuele gesprekstherapie kunnen terecht bij relatietherapeuten en seksuologen in Vlaanderen.
 

© 2020 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring