Submenu  
 

Logo Welzijn, Gezondheid en Zorg

Ouder worden


Gemiddeld leven mensen steeds langer. Zo stijgt in Vlaanderen de levensverwachting jaar na jaar, zowel voor vrouwen als voor mannen. Ook de periode waarin we een goede gezondheid hebben, zowel lichamelijk als geestelijk, wordt steeds langer. Door ons gedrag en onze gewoonten bepalen wij voor een groot deel zelf onze gezondheid.

Veroudering is een proces dat vroeg in het leven start. Reeds als jonge volwassene merken we de eerste kleine veranderingen. In het dagelijks leven komen deze kleine beperkingen dan nog niet tot uiting; dat gebeurt pas later, doorgaans na de leeftijd van 50-60 jaar, wanneer zwaardere fysieke belastingen in het dagelijkse leven moeilijker kunnen worden (trappen opgaan, rennen, ...). Nog later kunnen ook eenvoudige dagelijkse taken (poetsen, bed opmaken, ...) zwaar worden. Naast de uiterlijke veranderingen die goed zichtbaar zijn, ontstaan er ook wijzigingen binnenin het lichaam. Verouderen verloopt niet voor iedereen even snel en ieder mens beleeft het ouder worden op zijn manier.

Veel ouderen hebben een goede gezondheid. Met de leeftijd neemt wel de kans op gezondheidsproblemen toe. Aandoeningen die we associëren met het verouderen (zoals bijvoorbeeld osteoporose) zijn soms al op jongere volwassen leeftijd merkbaar, maar de frequentie neemt toe op latere leeftijd.

Er zijn verschillende factoren die de gezondheid beïnvloeden zoals eetgewoontes, bewegingspatroon, roken, alcoholgebruik, sociale en omgevingsfactoren. Zelf hebben we een grote invloed op deze factoren.
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring