Submenu  
 

Logo Welzijn, Gezondheid en Zorg

Diabetes (suikerziekte)


De frequentie van diabetes type 2 (diabetes van de 'maturiteit', vroeger ook 'ouderdomsdiabetes' genoemd) neemt toe met de leeftijd. Deze vorm van diabetes staat in verband met een ongezonde levenswijze, waaraan verholpen kan worden.

De toenemende frequentie van diabetes type 2 houdt verband met een teveel aan calorieën in de voeding en een gebrek aan beweging. Diabetes type 2 wordt daarom vooral gezien bij mensen met overgewicht. Het is een chronische aandoening die traag begint en een sluipend verloop kent. Daardoor duurt het vaak geruime tijd voor de diagnose gesteld wordt. Enkele van de eerste symptomen van diabetes zijn een onverklaard gewichtsverlies, vermoeidheid, overvloedig urineren en meer dorst. Een vroegtijdige opsporing is van belang. Een goede aanpak voorkomt het optreden van complicaties (aantasting van ogen, hart en bloedvaten, nieren, zenuwen, ...).

De preventie bestaat vooral uit het vermijden van overgewicht en een goed bewegingspatroon. Ook op aanverwante factoren (zoals roken) dient gelet.

De behandeling bestaat uit een aangepast dieet (niet enkel vermijden van suiker, maar vooral het verminderen van het aantal calorieën), gewichtsverlies, een bewegingsprogramma. De huisarts kan hierbij helpen. Indien nodig zal deze ook geneesmiddelen voorschrijven (meestal tabletten, soms zijn inspuitingen van insuline nodig). Regelmatige controles zijn nodig.

De Diabetesliga stelt een driejaarlijkse diabetescontrole voor. De vereniging werkt met plaatselijke afdelingen, verspreid over de Vlaamse provincies.

Op het gratis telefoonnummer van de Diabetes Infolijn: 0800 96 333 kan je terecht met vragen over diabetes.

Meer info: www.diabetes.be
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring