Submenu  
 

Logo Welzijn, Gezondheid en Zorg

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg


Een centrum voor geestelijke gezondheidszorg (CGG) biedt medisch-psychiatrische en psychotherapeutische hulpverlening aan mensen met ernstige psychische problemen. Elk CGG heeft een aparte werking voor kinderen en jongeren, volwassenen, en ouderen. Je gaat normaal gezien pas naar een CGG als je ernaar wordt doorverwezen, bijvoorbeeld door je huisarts of het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB).

Een CGG is georganiseerd in meerdere teams op verschillende vestigingsplaatsen. Elk team bestaat uit één of meerdere psychiaters, psychologen en maatschappelijk werkers. De hulpverlening in een CGG gebeurt tijdens consultaties. Er is geen opname of verblijf.

Indien een oudere niet in staat is om zich naar het CCG te verplaatsen, kan de hulpverlening ook aan huis, in het lokaal dienstencentrum of woonzorgcentrum worden aangeboden.

Het standaardtarief bedraagt 11 euro. Urgentiezorg en een eerste consultatie blijven gratis. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming binnen de ziekte- en invaliditeitsregelgeving of mensen in budgetbegeleiding betalen een verminderd tarief van 4 euro per gesprek. Gedetineerden, asielzoekers, mensen zonder papieren of personen die zich in een behartenswaardige situatie bevinden, hoeven geen bijdrage te betalen. Het gaat hier om niet-medische consultaties.
Voor een consultatie bij een psychiater, logopedist, kinesist, ... gelden de (terugbetalings-)tarieven van de ziekteverzekering. Jouw bijdrage in zo'n consult is dan het remgeld.

Meer info:
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring