Submenu  
 

Logo Wonen

Kangoeroewonen en zorgwonen


Kangoeroewonen


Sinds enkele jaren komt het concept ‘kangoeroewonen’ meer en meer in beeld. Deze woonvorm bestond ook vroeger al, maar werd zo niet benoemd. Bij het kangoeroewonen zijn er drie belangrijke uitgangspunten:
  • twee partijen of gezinnen wonen samen onder één dak maar toch apart, en het liefst voor een langere periode;
  • de realisatie gebeurt in een eengezinswoning en er zijn een aantal gemeenschappelijke ruimten aanwezig;
  • tussen de twee partijen of gezinnen is er een belofte van enige vorm van zorg voor elkaar.

Zorgwonen


Zorgwonen is een ‘vorm’ van kangoeroewonen. In een bestaande woning wordt een tweede, kleinere wooneenheid gerealiseerd die zorgt voor tijdelijke huisvesting aan maximum twee ouderen (65+) en/of personen met een handicap.

De regelgever heeft het zorgwonen duidelijk omschreven en onder een aantal voorwaarden vrijgesteld van een vergunningsplicht. Enkel een melding volstaat. Dit geldt echter enkel indien er geen structurele werken vereist zijn.
  • Als een bestaande zorgwoning, na het beëindigen van de zorgsituatie, terug aangewend wordt voor de huisvesting van 1 gezin, dan is dit meldingsplichtig.
  • Als een bestaande zorgwoning, na het beëindigen van de zorgsituatie, aangewend zal worden voor de huisvesting van meerdere gezinnen of alleenstaanden, dan is hiervoor een stedenbouwkundige vergunning nodig.

Ook een huurwoning kan in aanmerking komen als zorgwoning, maar de eigenaar moet hiervan wel op de hoogte zijn en zijn goedkeuring geven.

Meer info:
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring