Submenu  
 

Logo Wonen

Een sociale woning of bouwgrond kopen


In Vlaanderen bestaan er verschillende mogelijkheden om een sociale woning of een sociale bouwgrond te kopen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan je ook in aanmerking komen om via een sociale lening voordelig geld te lenen voor de bouw of aankoop van een woning.

Hoe kan je een sociale woning of bouwgrond kopen?


Als je een bescheiden inkomen hebt, kan je in aanmerking komen voor een ‘sociale koopwoning of bouwgrond’ bij van een sociale huisvestingsmaatschappij (SHM). Je moet je inschrijven bij een sociale huisvestingsmaatschappij die koopwoningen bouwt en bouwgronden verkoopt. Er zijn inschrijvingsvoorwaarden van toepassing waardoor niet iedereen zich kan inschrijven.

Zo mag je geen woning of bouwgrond hebben en daarnaast zijn er ook inkomensvoorwaarden. Daarnaast moet je ook meerderjarig zijn. De inschrijvingsvoorwaarden gelden niet alleen voor jou, maar vaak ook voor de gezinsleden die bij je komen wonen.

Je kan ook een sociale lening krijgen om een sociale koopwoning te kopen.

Meer info: VMSW - sociale woning kopen

Zoek je een woning in de Vlaamse rand rond Brussel en heb je een bescheiden inkomen? Dan kom je misschien in aanmerking voor een betaalbare koopwoning of grond via Vlabinvest.

Ook gemeenten en OCMW's kunnen sociale woningen verkopen. Vaak werken ze samen met de plaatselijke sociale huisvestingsmaatschappijen en verkopen ze de woningen aan dezelfde voorwaarden. Informeer bij je gemeente of OCMW wat de mogelijkheden zijn in je gemeente.

Wanneer kan je een sociale huurwoning kopen?


Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet en je huurt al een sociale woning, dan kan je in sommige gevallen je huurwoning kopen. Dit is het kooprecht voor huurders van een sociale woning.

Opgelet! Je kan dit recht maar uitoefenen tot 31 december 2021. Nadien kan je je huurwoning niet meer aankopen.

Gratis verzekering Gewaarborgd Wonen


Heb je een hypothecaire lening lopen voor een woning te bouwen, te kopen en/of te renoveren? Dan kom je misschien in aanmerking voor de gratis verzekering gewaarborgd wonen.

De verzekering helpt je bij de aflossing van de lening wanneer je onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt wordt.

Meer info: Vlaamse overheid - gratis verzekering gewaarborgd wonen
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring