Submenu  
 

Logo Inkomen

Overlevingspensioen


Indien je na het overlijden van je huwelijkspartner voldoet aan de voorwaarden, kan je recht hebben op een overlevingspensioen. Daarmee verkrijg je een pensioen op basis van de loopbaan van de overleden huwelijkspartner.

Allereerst moet je voldoen aan de leeftijdsvoorwaarde (in 2019: 47 jaar). In de komende jaren wordt deze voorwaarde geleidelijk opgetrokken naar 55 jaar. Daarnaast moet je voor het overlevingspensioen minstens één jaar getrouwd geweest zijn voor het overlijden. Periodes van wettelijk samenwonen die vooraf gingen aan het huwelijk worden ook meegerekend.

Het overlevingspensioen kan gecombineerd worden met het eigen rustpensioen tot een bedrag dat overeenkomt met 110% van het overlevingspensioen. Het kan dus zijn dat je eigen rustpensioen te hoog is in verhouding tot het overlevingspensioen om iets te kunnen ontvangen.

Meer info: Federale Pensioendienst - overlevingspensioen

Indien je nog geen 65 jaar bent of 45 loopbaanjaren hebt gepresteerd, moet je je met een overlevingspensioen houden aan bepaalde grenzen voor je eventuele andere inkomens, zoals een beroepsinkomen of sociale uitkeringen.
 

© 2019 Vlaamse Ouderenraad vzw