Submenu  
 

Logo Wonen

Aankoop van een sociale woning


Een sociale of goedkope lening afsluiten

De VMSW biedt betaalbare leningen aan voor mensen met een beperkt inkomen, de Vlaamse Woonlening. Je kan sociaal lenen om een sociale koopwoning te kopen, een woning op de private markt (eventueel met renovatiewerken) te kopen, de eigen woning te renoveren of te behouden (bijvoorbeeld bij een echtscheiding).

Bij een sociale lening kan je 100% van de aankoopprijs belenen. Om sociaal te kunnen lenen moet je aan de voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn het inkomen, (geen) eigendom, verblijf in Belgiƫ, leeftijd en financiƫle draagkracht.

Je vindt alle informatie over de Vlaamse Woonlening op www.vlaamsewoonlening.be

Ook het Vlaams Woningfonds en erkende kredietmaatschappijen bieden sociale leningen aan. Daarnaast kan je van sommige provincies een aanvullende lening krijgen.

Meer info: Vlaamse overheid - een sociale of goedkope lening afsluiten

Een sociale woning of grond kopen

Om een sociale woning of bouwgrond te kunnen kopen, moet je je inschrijven bij een sociale huisvestingsmaatschappij die koopwoningen bouwt en bouwgronden verkoopt. Niet iedereen kan zich inschrijven voor een sociale koopwoning. Er zijn enkele inschrijvingsvoorwaarden.

Zo mag je geen woning of bouwgrond hebben en daarnaast zijn er ook inkomensvoorwaarden. Daarnaast moet je ook ook meerderjarig zijn. De inschrijvingsvoorwaarden gelden niet alleen voor jou, maar vaak ook voor de gezinsleden die bij je komen wonen.

Je kan ook een sociale lening krijgen om een sociale koopwoning te kopen.

Meer info: VMSW - sociale woning kopen

In de Vlaamse rand rond Brussel kan je ook een sociale woning kopen via Vlabinvest. Vlabinvest richt zich op mensen met een gemiddeld inkomen.

Meer info: Vlabinvest

Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet en je huurt al een sociale woning, dan kan je in sommige gevallen je huurwoning kopen. Dit is het kooprecht voor huurders van een sociale woning.

Meer info: VMWS - sociale huurwoning kopen
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring