Submenu  
 

Logo Levenseinde

Tegemoetkoming in de uitvaartkosten


De organisatie van een uitvaart kan veel geld kosten. Als je vooraf een uitvaartverzekering afgesloten hebt, zijn verrassingen uitgesloten. Heb je daarvoor geen verzekering, dan is het raadzaam om met de uitvaartondernemer de verschillende mogelijkheden en prijzen vooraf door te nemen. Zo kan je een realistische keuze en duidelijke afspraken maken.

Meestal biedt de uitvaartondernemer een pakket aan tegen een vast tarief. Dat bevat minstens de verzorging en het opbaren van de overledene thuis of in een rouwcentrum en het vervoer naar de rouwkamer. De uitvaartondernemer verzorgt daarnaast de uitvaart en regelt de administratieve formaliteiten. Je vraagt het best na of de huurprijs van de rouwkamer, de rouwauto, een of meer volgauto’s en het benodigde personeel inbegrepen zijn in het basistarief. Je kan de verzorging van het rouwdrukwerk, de advertenties, de koffietafel, enzovoort eveneens aan de uitvaartondernemer overlaten, maar de kosten ervan vallen meestal buiten het aangeboden basispakket. Soms wordt de aankoopprijs van de kist niet opgenomen in het basistarief wegens de enorm grote prijsverschillen.
Spreek op voorhand een bepaald bedrag voor de uitvaartplechtigheid af, dan kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Het is belangrijk dat je alle documenten en facturen in verband met de begrafeniskosten bewaart voor de aangifte van de nalatenschap.

Begrafenisvergoeding voor ambtenaren


Bij het overlijden van iemand die recht had op een pensioen als statutair ambtenaar wordt een vergoeding voor de begrafeniskosten uitgekeerd. Deze vergoeding gaat naar de echtgenoot (weduwe of weduwenaar, niet uit de echt gescheiden, noch gescheiden van tafel en bed). Als er geen overlevende echtgenoot is, gaat de vergoeding naar de erfgenamen in rechte lijn (ouders, kinderen, kleinkinderen). Als ook die er niet zijn, gaat het naar de persoon die kan bewijzen dat hij de begrafeniskosten heeft betaald.

Als overlevende echtgenoot krijg je het overlevingspensioen en de begrafenisvergoeding in bepaalde gevallen automatisch toegekend. In de andere gevallen moet je die vergoeding aanvragen bij de Pensioendienst voor de Overheidssector, Dienst Begrafenisvergoeding.

Meer info: Federale pensioendienst - begrafenisvergoeding
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring