|
| TestamentIedereen die ouder is dan 16 jaar, gezond is van geest en niet onbekwaam verklaard is, kan een testament opstellen. Daarin bepaal je hoe je nalatenschap verdeeld wordt.
Er zijn drie soorten testamenten die je kan opstellen:
- Bij een eigenhandig (of onderhands) testament schrijf je zelf op een blad papier je wensen neer, samen met de datum en je handtekening. Hier is verder niemand bij betrokken, je zorgt er gewoon voor dat je erfgenamen het na je overlijden makkelijk kunnen terugvinden. Deze vorm van testament is het goedkoopst, maar kan ook verloren gaan. Daarnaast zou je ook fouten kunnen maken tegen de wetgeving, waardoor het betwist zou kunnen worden door de wettelijke erfgenamen.
- Bij een notarieel (of openbaar) testament laat je je wensen bij de notaris uitschrijven, in het bijzijn van twee getuigen. Alle aanwezigen ondertekenen het testament, en de notaris zorgt ervoor dat het geregistreerd wordt in een centraal register waar andere notarissen het kunnen terugvinden. Dit biedt een aantal voordelen ten opzichte van een eigenhandig testament: niemand kan betwisten dat het echt is, juridisch zal het altijd correct zijn en als je doorheen de jaren nog wijzigingen zou doen, weet men altijd officieel welke de laatste versie is. Tegelijk is het natuurlijk wel duurder dan een eigenhandig testament.
- Een internationaal testament komt vooral van pas als je langere periodes in het buitenland woont of als je eigendom over verschillende landen verspreid is. Ook dit testament sluit je af bij een notaris.
Meer info: notaris.be - verschillende testamenten |
|
-
Vlaamse Ouderenraad vzw
Prinsenstraat 8-10, 1000 Brussel
-
Niet gevonden wat je zocht?
-