Submenu  
 

Logo Mobiliteit

Elektrisch fietsen


Het gebruik van de elektrische fiets heeft heel wat voordelen. Het geeft je het gevoel altijd wind in de rug te hebben. Ouderen die moeite hebben om volledig op eigen kracht een fietstocht te maken, kunnen dankzij het gebruik van de elektrische fiets toch mobiel blijven en blijven participeren aan de groepstochten. Dat bevordert in elk geval het sociale welzijn.

Elektrische fietsen bieden een heel gamma aan functies, zoals de plaats van de motor: in het achterwiel, de trapas of het voorwiel; de plaats van de batterij: achteraan, midden of vooraan; de kracht en levensduur van de batterij, afneembaar of niet; het type van sensor; … Bovendien zijn er verschillende soorten elektrische fietsen. Heel wat zaken om mee rekening te houden bij je aankoop. Ga dus goed na welk type het best bij jou past. Maak zeker eens een testrit.

De gewone elektrische fiets of e-bike


De gewone elektrische fiets biedt ‘trapondersteuning’ tot maximaal 25 kilometer per uur. Je moet dus zelf nog voldoende fysieke activiteit aan de dag leggen. Goed voor de conditie en de gezondheid dus! Bovendien valt deze elektrische fiets onder de gewone wetgeving van de fiets.

Fietsen op een elektrische fiets vraagt wel een aantal extra vaardigheden. Zo moet je vertrouwd raken met de technologie en het display. Het is daarenboven ook een andere ervaring op vlak van evenwicht en snelheid.

De snelle elektrische fiets en speed pedelec


Daarnaast bestaan er ook de zogenaamde snelle elektrische fietsen met trapondersteuning tot 45 kilometer per uur en meer. Deze snelle elektrische fietsen en e-bikes (elektrische fiets die kan voortbewegen zonder te trappen) vallen onder een andere wetgeving. Het is dus zeker belangrijk te weten of je een elektrische fiets koopt die al dan niet onder de wetgeving van de fiets valt. De wetgeving rond de snelle elektrische fiets, in een notendop.

Sommige ouderenorganisaties en seniorensportfederaties organiseren cursussen rond veilig elektrisch fietsen.

Meer info:
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring