Submenu  
 

Logo Mobiliteit

Minder Mobielen Centrale (MMC)


Het sociaal vervoer omvat een belangrijk aandeel in het aantal verplaatsingen aangepast vervoer. De Minder Mobielen Centrale (MMC) organiseert vervoer op maat voor personen met een mobiliteitsbeperking en een laag inkomen. Het vervoer gebeurt door vrijwilligers met hun eigen wagen.

De ritten dienen vaak voor korte trajecten, zoals familiebezoek, een consultatie bij de dokter of boodschappen.

De MMC is een initiatief van Taxistop, maar wordt ingericht door OCMW’s, gemeenten of privé-instanties.

Gebruikers moeten zich lid maken van de MMC in de gemeente. Met de bijdrage wordt een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid afgesloten. Daarboven betaal je een vast bedrag per kilometer voor de verzekering en onkostenvergoeding van de bestuurder.

Voorwaarden

  • Je kan door een handicap, ziekte, hoge leeftijd, … geen gebruik maken van het openbaar vervoer.
  • Je inkomen is niet hoger dan twee keer het leefloon.

De dienst bekijkt wanneer je voor de eerste keer contact opneemt, of je aan de voorwaarden voldoet en of je er terecht kan voor vervoer.

Aanvraag


Om vervoer te reserveren, contacteer je de MMC telefonisch minstens 48 uur voor vertrek. Je kan de contactgegevens van vrijwilligersvervoer en mindermobielencentrales in je buurt hier opzoeken. Je kan tevens bij je OCMW of lokaal dienstencentrum terecht. De MMC zoekt een chauffeur en legt de afspraak vast.

Indien je een begeleider hebt, dan mag deze meestal gratis mee. Rolstoelvervoer is slechts mogelijk bij een beperkt aantal vervoerdiensten. In dat geval doet de vrijwilliger het vervoer met een aangepast busje. De dienstverlening vind je meestal terug onder de aparte naam ‘Handicar’.

Meer info: mindermobielencentrale.be
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring