Submenu  
 

Logo Sociale relaties

Moeilijkheden binnen de relatie


Problemen en tegenslagen kunnen bij iedereen, en zelfs in de beste relaties, voorkomen. Er bestaan tegenslagen van verschillende aard: relationele problemen, gezondheidsproblemen, overlijden, seksuele problemen, financiële moeilijkheden, materiële moeilijkheden, ...

Mogelijke problemen


Door verschillende redenen kan een relatie onder druk komen te staan. Waar het ene koppel erin slaagt om op eigen kracht versterkt uit die periode te komen, hebben andere koppels het veel moeilijker om hun relatieproblemen op te lossen.

Relatieproblemen kunnen een grote invloed hebben op het dagdagelijks functioneren.

Indien je nood hebt aan iemand die luistert, waar je je verhaal aan kan vertellen, kan je daarvoor terecht bij Tele-Onthaal of op het nummer 106. Chatten is ook een mogelijkheid. Via Tele-Onthaal vind je ook andere telefonische hulplijnen voor specifieke problemen.

Geweld en mis(be)handeling


Er is sprake van ouderenmis(be)handeling wanneer iemand die in een persoonlijke of professionele relatie staat met een (geheel of gedeeltelijk afhankelijke) oudere en deze lichamelijke en/of psychische en/of materiële schade toebrengt.
Er bestaan verschillende vormen van oudermis(be)handeling.

Meer info: Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling (VLOCO)

Elk vermoeden van geweld telt. Daarom kan je elke werkdag van 9 tot 17 uur (discreet en gratis) terecht op het telefoonnummer 1712. De medewerker van BEL1712 luistert naar jouw verhaal, geeft tips over wat je kan doen en waar je terecht kan voor hulp indien je dat wenst.

Indien de mis(be)handeling zich niet in jouw privésituatie voordoet (bijvoorbeeld, in een woonzorgcentrum, een dagverzorgingscentrum, assistentiewoning, centrum voor kortverblijf, ...) kan je contact opnemen met de woonzorglijn. De woonzorglijn is elke werkdag, van maandag tot vrijdag telefonisch bereikbaar van 9 tot 12 uur op het nummer 078 15 25 25. Je kan ook gebruik maken van het vraag- of klachtenformulier van de woonzorglijn.

Als je dringend hulp nodig hebt, kan je het noodnummer bellen: 112 of het politiekantoor in je buurt.
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring