Submenu  
 

Logo Sociale relaties

Scheiding


Als samenleven met je partner niet meer mogelijk is, bestaat de mogelijkheid om te scheiden, ongeacht je leeftijd. De laatste jaren komt het vaker voor dat ouderen scheiden.

Er bestaan verschillende manieren van scheiden:
  • Een echtscheiding
  • Een feitelijke scheiding
  • Een scheiding van tafel en bed

Indien je je in een conflict bevindt, is bemiddeling één van de mogelijke alternatieven voor de gerechtelijke procedure om geschillen op te lossen waarbij een neutrale persoon, de bemiddelaar, in een vertrouwelijke sfeer samen met jou en de andere partij een akkoord zoekt, dat aanvaardbaar is voor beide partijen.

Om wegwijs te geraken over de juridische aspecten van de beëindiging van een relatie kan je terecht bij de Orde van Vlaamse balies.

Voor adviezen op maat is het raadzaam om steeds beroep te doen op een advocaat. Laat je budget dat niet toe? Dan kan je beroep doen op een pro-Deoadvocaat.

Koppels die scheiden met onderlinge toestemming kunnen door een notaris een regelingsakte laten opmaken. Daarin worden afspraken vastgelegd, bijvoorbeeld voor de verdeling van goederen. Het eerste advies van een notaris is doorgaans gratis.

Bij de federale overheidsdienst Justitie kan je extra inlichtingen krijgen over de werking van justitiehuizen. In Justitiehuizen kan je terecht met de meest uiteenlopende vragen over (echt)scheiding. In Vlaanderen zijn er 14 justitiehuizen actief.

De wetswinkel beantwoordt allerlei juridische vragen waaronder vragen over (echt)scheiding. Beroepsjuristen geven steeds een eerste algemeen en oriënterend advies.

Als je wil weten waar je staat in het geschil met je partner, wat je rechten en plichten daarin zijn en welke stappen je moet ondernemen, dan kan je advies vragen bij een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW). Ook wie op zoek is naar psychologische en juridische ondersteuning kan hier terecht.

Zelfhulpgroepen kunnen een steun zijn in de confrontatie met (echt)scheidingsmoeilijkheden. Ze bieden juridische bijstand en morele ondersteuning.
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring