Submenu  
 

Logo Maatschappelijke Participatie

Sportverenigingen


Vlaanderen telt enorm veel sportverenigingen, plekken waar je verschillende sporten kan uitoefenen. En dat is belangrijk, want sporten biedt tal van lichamelijke fysieke, psychische en sociale voordelen.

Bewegen is goed voor je hart en bloedvaten, longen, gewrichten en het versterkt je spieren en botten. Ook je evenwicht, reactiesnelheid, coördinatie, lenigheid en uithoudingsvermogen blijven goed behouden als je beweegt. Maar dat zijn niet de enige voordelen, ook is er minder kans op depressie, angst, spanning, ... Bovendien zorgt bewegen in groep voor het leren kennen van nieuwe mensen, het behouden van vriendschapsbanden, samenwerking en amusement.

Je kan sporten in verenigingsverband, alleen of met enkele vrienden of familieleden. Een overzicht van sportverenigingen in jouw buurt vind je op Sport.Vlaanderen. In je eigen gemeente kan je terecht bij de gemeentelijke sportdienst en in je provincie bij de provinciale sportdienst. In Vlaanderen zijn er 63 sportfederaties die overkoepeld worden door de Vlaamse Sportfederatie. Ook kan je terecht bij de recreatiesportfederaties Sportievak, FROS en de Gezinsportfederatie.

Daarnaast zijn er twee ouderensportverenigingen die zich focussen op sport- en bewegingsactiviteiten voor 50-plussers, OKRA-SPORT+ en S-Sport // Recreas.

In Brussel kan je terecht bij Sport in Brussel en het Brussels Ouderenplatform.
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring