Submenu  
 

Logo Premies en Sociale Voordelen

Water, energie, telefonie en internet


Als je in een huis of appartement woont, zijn er bepaalde voorzieningen die je echt niet kan missen, zoals de levering van elektriciteit, het afvoeren van afvalwater, een telefoonaansluiting, ... Ook een internetabonnement is voor steeds meer huishoudens onmisbaar. Toch kan de factuur van al deze kosten aardig oplopen. Voor mensen in een kwetsbare positie (bvb. ouderen met de Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO) of het Zorgbudget voor ouderen met een zorgnood) worden er door de overheid daarom een aantal kortingen of vrijstellingen voorzien.

Electriciteit en aardgas


Sommige gezinnen genieten van verlaagde elektriciteits- en aardgasprijzen: de sociale maximumprijzen of sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas. Deze tarieven liggen een stuk lager dan de normale prijzen.

Zuivering afvalwater


Omdat het water dat je verbruikt gezuiverd moet worden, moeten de meeste mensen een bijdrage betalen voor de zuivering van het afvalwater. Deze zit inbegrepen in de factuur van de watermaatschappij. Hiervoor kan je in bepaalde gevallen een vrijstelling krijgen.

Telefonie en internet


Het sociaal telefoontarief is een verminderd tarief dat door elke telefoonoperator toegekend moet worden aan mensen met een laag inkomen of een beperking. Hierdoor betaal je een lager bedrag voor het abonnement voor vaste en mobiele telefonie en je internetverbinding. Ook de installatie van je vaste telefoonlijn wordt hierdoor goedkoper.
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring