Submenu  
 

Logo Premies en Sociale Voordelen

Mobiliteit en openbaar vervoer


Goede mobiliteitsmogelijkheden zijn voor ouderen cruciaal om volwaardig deel te kunnen nemen aan het maatschappelijk leven en de eigen autonomie te behouden.

Openbaar vervoer


Ouderen kunnen gebruik maken van enkele premies en sociale voordelen bij verschillende vervoersmaatschappijen.

  • NMBS biedt nationaal o.a. het Seniorenbiljet aan, de kortingskaart verhoogde tegemoetkoming, de nationale verminderingskaart voor blinden en slechtzienden en de kaart voor kosteloze begeleider
  • De Lijn in Vlaanderen en Brussel voorziet een voordelige Omnipas 65+ of een jaarabonnement aan verminderd tarief voor ouderen die de IGO ontvangen. Verder hebben personen met een handicap, oud-strijders en oorlogsinvaliden recht op een gratis abonnement.
  • MIVB in Brussel biedt een voordelig 65+ abonnement aan en leefloners en ouderen met het RVV of Omnio statuut hebben recht op een gratis abonnement. Ook hier kan je de kaart kosteloze begeleider gebruiken.
  • Tec biedt in WalloniĆ« een voordelig 65+ abonnement. Ouderen met het BIM of Omnio statuut krijgen een gratis abonnement. Ook oudstrijders en oorlogsinvaliden hebben recht op een gratis abonnement. Ook hier kan de kaart kosteloze begeleider gebruikt worden.

Aangepast vervoer


Soms is het openbaar vervoer ontoereikend voor jouw vervoersvraag. Dan kan je beroep doen op aangepast vervoer zoals bijvoorbeeld de Minder Mobielen Centrale of de Diensten Aangepast Vervoer.

Met de wagen


Wanneer je omwille van een verminderde gezondheidstoestand beperkte of verminderde verplaatsingsmogelijkheden ondervindt, kan je een parkeerkaart voor personen met een handicap aanvragen. Deze geeft je het recht om te parkeren op voorbehouden plaatsen en in de blauwe zone.
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring