Submenu  
 

Welzijn, gezondheid en zorgHulpmiddelen en verzorgingsmateriaal


Hulpmiddelen en verzorgingsmateriaal zijn belangrijke elementen die je in je dagelijks leven kunnen ondersteunen. Om hulpmiddelen te huren of te kopen, kan je terecht bij de uitleendienst van je ziekenfonds of bij zelfstandige verkopers. Die stellen onder andere rolstoelen en loophulpmiddelen, verzorgings- en incontinentiemateriaal, materiaal om doorligwonden te voorkomen en te verzorgen, hulpmiddelen voor het heffen en tillen, ademhalingsapparatuur en ziekenhuismeubilair ter beschikking.

Ook de lokale afdelingen van het Rode Kruis, apothekers, sommige thuiszorgdiensten en sommige ziekenhuizen hebben een uitleendienst.

Zelfstandige bandagisten, orthopedisten, … zijn gespecialiseerd in een of meerdere van de volgende categorieën: rolstoelen, orthopedische schoenen, diverse bandages, prothesen en orthesen.

Hou er wel rekening mee dat een aankoop van een hulpmiddel zonder professioneel advies vaak een miskoop kan zijn, die bovendien zeer duur kan uitvallen.

Ga langs bij je huisarts. Hij of zij geeft je een attest waarmee je tegen een kleine vergoeding materiaal kan uitlenen. Als je materiaal voor een lange periode moet uitlenen, vraag dan eens na of je het kosteloos verder kan lenen of het tegen een minimale prijs kan kopen. Daarnaast kan je ook bepaalde hulpmiddelen op proef gebruiken om bijvoorbeeld de gebruiksvriendelijkheid ervan te testen. Een ergotherapeut, kinesist, … kan je helpen om het meest geschikte hulpmiddel te kiezen.

Een overzicht van hulpmiddelen vind je in de databank ‘Vilibank’ van het Kenniscentrum Hulpmiddelen (KOC).


Laatst aangepast op 1-12-2017