Submenu  
 

Logo Levenseinde

Begrafenis of crematie - orgaandonatie


Bij een overlijden moet je steeds nagaan of de overledene zelf een laatste wilsbeschikking opgesteld heeft over zijn uitvaartregeling (een kerkelijke of een burgerlijke dienst, een crematie of begrafenis).

In Belgiƫ geldt de regel dat organen en weefsels weggenomen kunnen worden bij elke overleden persoon die in Belgiƫ woont, behalve als die persoon hiertegen vooraf uitdrukkelijk verzet aangetekend heeft bij het gemeentebestuur van zijn woonplaats. Heeft de overleden persoon een verklaring van kandidaat-donor ingediend tijdens zijn leven, dan kunnen familieleden dit nadien niet meer veranderen.

Opgelet! Deze wetgeving werd in 2019 gewijzigd. In het verleden kon men alleen zijn wensen met betrekking tot orgaandonatie of de donatie van ander menselijk lichaamsmateriaal registreren door naar het gemeentebestuur te gaan.
Sinds 1 juli 2020 kan je nog steeds aan je gemeente vragen om je verklaring te registreren, maar je kan ook je behandelde arts vragen om het voor jou te doen of je kan het direct zelf doen, online, via het portaal MijnGezondheid.be.

Je kan je lichaam na overlijden ook ter beschikking stellen voor wetenschappelijk onderzoek. Dat kan door middel van een eigenhandig geschreven, gedateerd en ondertekend testament of een document dat je kan vragen bij de wetenschappelijke universitaire instelling van je keuze.

Meer info: www.beldonor.be
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring