Submenu  
 

Logo Inkomen

Toekomstig pensioenbedrag


Voor veel mensen is het pensioenbedrag waar ze zich aan mogen verwachten een groot vraagteken. Ook de impact die een jobverandering of het afbouwen van je tewerkstelling heeft op je pensioen, is iets waar veel mensen zich vragen bij stellen. De overheid biedt twee manieren aan om een zicht te krijgen op je opgebouwde en toekomstige pensioen: via mypension.be en dankzij een raming door de pensioendiensten.

Mypension.be


Met behulp van je elektronische identiteitskaart of je federale token kan je inloggen op mypension.be, het online pensioendossier van de Federale Pensioendienst. Daar kan je je persoonlijke loopbaangegevens raadplegen en een raming maken van de vroegst mogelijke datum waarop je met pensioen kan.

Doorheen de komende jaren wordt mypension.be verder uitgebouwd. Vanaf eind 2016 zou iedere burger er een raming moeten kunnen maken van zijn toekomstige pensioenbedrag. Vanaf eind 2017 zal je ook het effect van eventuele loopbaankeuzes op je toekomstige pensioen na kunnen gaan.

Raming van je pensioen


Automatische raming
De Federale Pensioendienst stuurt automatisch een pensioenraming naar iedereen die 55 jaar wordt en als werknemer heeft gewerkt en in Belgiƫ verblijft.

Na je 55ste verjaardag herberekent de Federale Pensioendienst deze raming elk jaar (dus op 56, 57, 58, 59, enz.) op basis van de recentste loopbaangegevens. Die nieuwe raming staat ter beschikking op mypension.be.

De raming op aanvraag
Van zodra je 55 jaar bent, kan je een raming van je pensioen aanvragen, bijvoorbeeld om rekening te houden met een nieuwe loopbaankeuze (halftijdse betrekking, nieuw contract,...).

Meer info:
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring