Submenu  
 

Logo Welzijn, Gezondheid en Zorg

Zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden


Vroeger heette dit ‘de zorgverzekering’. Mensen die veel zorg nodig hebben, krijgen een maandelijks budget. Dat zijn bijvoorbeeld ouderen die in een woonzorgcentrum of psychiatrisch verzorgingstehuis verblijven of mensen van alle leeftijden die thuis veel (eventueel professionele) ondersteuning nodig hebben. Er is geen leeftijdsgrens en zowel de aanvraag als uitbetaling verlopen via de zorgkas.

Voorwaarden


  • Je moet aangesloten zijn bij de Vlaamse sociale bescherming om een zorgbudget te kunnen krijgen. Aansluiten doe je door de jaarlijkse zorgpremie te betalen aan een zorgkas (vanaf 26 jaar).
  • Je woont in een residentiĂ«le voorziening zoals een woonzorgcentrum of psychiatrisch verzorgingstehuis: je kan je zorgbehoefte bewijzen op basis van een verblijfsattest van de voorziening. De voorziening of het ziekenfonds kan dat bezorgen.
  • Je woont thuis: er bestaan bepaalde vragenlijsten en schalen die meten hoe zorgbehoevend iemand is en daar een getal of "score" op zetten. Woon je nog thuis, dan heb je een attest nodig met zo'n score om dit zorgbudget te kunnen krijgen. Welke schaal of score jij kan gebruiken, hangt af van welke zorg je thuis krijgt.

Vragen?


Contacteer dan de dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds, het OCMW of de sociale dienst van je gemeente.

Ga je niet akkoord gaat met een beslissing van de zorgkas over een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden?


Je kan een bezwaar indienen bij het Agentschap Vlaamse Sociale Bescherming via een online bezwaarformulier.

Meer info over het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden.
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring