Submenu  
 

Logo Welzijn, Gezondheid en Zorg

De zorgpremie


Woon je in het Vlaams Gewest en ben je ouder dan 25 jaar? Dan ben je verplicht om je aan te sluiten bij de Vlaamse sociale bescherming. Je moet elk jaar de zorgpremie betalen aan een zorgkas. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming betalen minder. Zo help je mensen die veel zorg nodig hebben, en zo kan ook jij rekenen op de solidariteit van de Vlaamse sociale bescherming. Twee keer de zorgpremie niet betalen, levert een boete op.

Als Brusselaar kies je zelf of je al dan niet aansluit bij de Vlaamse sociale bescherming. Door elk jaar je zorgpremie te betalen aan een zorgkas, maak je deel uit van de solidariteit van de Vlaamse sociale bescherming. En dan kan ook jij daar een beroep op doen als je veel zorg nodig hebt. Sluit je wel op tijd aan, want anders riskeer je een wachttijd voor je een zorgbudget kan krijgen.

Een zorgkas organiseert in opdracht van de Vlaamse overheid de Vlaamse sociale bescherming. Heb je vragen over je zorgpremie of zorgbudget? Je kan in eerste instantie terecht bij je zorgkas. Verder kan je met je vragen ook terecht bij de dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds, het OCMW of de sociale dienst van je gemeente.

Meer info: Vlaamse sociale bescherming - de zorgpremie
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring