Submenu  
 

Logo Welzijn, Gezondheid en Zorg

Mond- en tandverzorging


Betere terugbetaling bij regelmatig tandartsbezoek


Het mondzorgtraject houdt in dat de terugbetaling voor de meeste tandzorg beter is voor patiënten vanaf 18 jaar die regelmatig een tandarts bezoeken dan voor degenen die dat niet doen.

‘Regelmatig’ wil zeggen dat de patiënt het voorgaande kalenderjaar tandzorg kreeg die terugbetaald werd. Op basis van de informatie over terugbetalingen gedurende het voorgaande jaar berekent je ziekenfonds onmiddellijk de terugbetaling waarop je recht hebt.

Meer info: Riziv - Tandzorgtraject

Mondgezondheid in het woonzorgcentrum


De mondgezondheid is soms problematisch bij ouderen die in woonzorgcentra verblijven. Hoe zorgbehoevender de oudere is, hoe minder natuurlijke tanden aanwezig zijn. Heel wat ouderen hebben last van tandbederf of hebben problemen met hun kunstgebit. Anderen hebben dan weer vaak ontstekingen of andere mondproblemen.

Het verbeteren van een slechte mondgezondheid verhoogt de levenskwaliteit van de ouderen, onder meer door het verminderen van pijnklachten en ontstoken weefsels, het verhelpen van een kwalijke ademgeur en het verbeteren van het smaakvermogen.

De Vlaamse overheid stelt procesbegeleiders ter beschikking om de woonzorgcentra hierin te ondersteunen. In een eerste fase zet het project in op val- en fractuurpreventie, ondervoeding, preventieve mondzorg en psychofarmaca. De procesbegeleiders krijgen een intensieve opleiding en werken op maat van de voorziening.

Meer info: Mondzorglijn – woonzorgcentra
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring