Submenu  
 

Logo Welzijn, Gezondheid en Zorg

Levensgebeurtenissen


Door het leven heen worden mensen geconfronteerd met verschillende levensgebeurtenissen. Dit zijn gebeurtenissen die een impact hebben op het (verdere) leven. Naarmate je ouder wordt, kunnen meer levensgebeurtenissen je pad kruisen. Deze kunnen vreugdevol zijn, waaronder het huwelijk van je (klein)kinderen of (over)grootouder worden. Andere levensgebeurtenissen zijn je pensionering, een verhuis, het beƫindigen of aangaan van een relatie, het krijgen van een ziekte of beperking en het verlies, overlijden van je partner, kinderen, familie of vrienden.

Deze levensmomenten kunnen een kantelpunt betekenen in het leven. Soms noodzaken deze je om het leven te herbekijken en moet je je aanpassen aan nieuwe omstandigheden, wat gepaard kan gaan met stress. Een levensgebeurtenis kan bijgevolg een invloed hebben op je psychologische welzijn. Het overlijden van een dierbare is voor velen een ingrijpende levensgebeurtenis. De nabestaande heeft de moeilijke opdracht om zich aan te passen aan de veranderde situatie.

Rouwen en verlies hangen sterk samen. Elke persoon heeft zijn eigen manier om het verlies te verwerken. Het is van belang dat je je eigen reacties leert begrijpen. Dat kan je doen door met anderen over het verlies te praten. Je kan ook telefoneren naar de anonieme hulplijn Tele-Onthaal op het nummer 106.
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring